https://www.internationaldancemuseum.com/clanci.html/Serbian/

Članci

Domaća baletska javnost počela se ove godine intenzivno baviti koreografskim opusom Dimitrija Parlića kome je učinjena nepravda time što su mnogi njegovi baleti zaboravljeni.

Ako bi se u jednoj sezoni u Narodnom pozorištu napravila retrospektiva koreografija Dimitrija Parlića, onda bi ponovo prikazivanje Bizeove C-dur Simfonije (nastala 1953) bilo u svrhu dokumentacije o razvojnom putu ovog našeg talentovanog koreografa.

SINTEZA ELEMENATA U STVARALASTVU PARLICA, pročitaj

Kada se navode značajna imena prve generacije koreografa jugoslovenskog baleta, najčešće se pominju Dimitrije Parlić i Franjo Horvat

Koreografski postupak Franje Horvata ima dva osnovna kvaliteta: čuvanje narativne osnove, uz korišćenje minimuma igračkih sredstava i oplemenjivanje elementima domaćeg igračkog narodnog blaga. Njegovo stalno staranje da se u savremenu koreografiju unesu elementi našeg folklora, svakako je programsko, ali se moglo u potpunosti ostvariti zato što je Franjo Horvat veoma dobro znao sve nijanse našeg folklornog blaga (od 1948. koreograf je, pedagog i solista folklornog ansambla JNA u Beogradu). Drugi veliki kvalitet ovog stvaraoca jeste sposobnost da od početnika stvori igrača

Pročitaj više

Od vrhunske balerine do uspešne direktorke

Knjige Prof. dr Svenke Savić predstavljaju nastavak njenog dugoročnog projekta „ Životne priče žena u Vojvodini ”, u kojima su javnosti predstavljene znamenite savremenice iz različitih nacionalnih zajednica, izmedju ostalih, i umetnice-solistkinje Baleta i Opere Srpskog narodnog pozorišta: Anica Čepe (Dr Savić, 2008) i Olga Bruči (Dr Savić, 2018), ali i kostimografkinje Stane Jevtić (Dr Savić, 2008). Na ovu tematiku nadovezuje se i monografija 55 godina Baletske škole u Novom Sadu, koja je posvećena učenicama i učenicima koji danas nose repertoar Baleta u SNP-u (Dr Savić, 2004).

Pročitaj više

Koreodrama u Srbiji u 20. I 21. veku:rodna perspektiva

Koreodrama – rođenje pojma plesane drame.
Pojam koreodrame je veoma širok i višeznačan, pa su time i mnoge nejasnoće vezane za njega.
Koreodramska igra jeste univerzalni, društveno pozorišni, odnosno estetski, antropološki, sociološki, pa i psihološki fenomen. Izražava se manje verbalnim, a više neverbalnim jezikom, ekspresijom lica i tela istovremeno tj. govorom, pevanjem, ali prvenstveno pokretom, igrom, pantomimom i mimikom.Koreodrama je, kao jednu od bitnih novina igre, uvela korišćenje običnih, svakodnevnih pokreta dajući im estetski kvalitet.

Pročitaj više

Druge večeri trećeg po redu Beogradskog festivala igre (10.04.2006.)

U Beogradskom dramskom pozorištu, izvedena je predstava Nacionalnog baleta iz Maribora »Radio i Julija«, na muziku britanskog sastava »Radiohead«, sa autorskim potpisom Edvarda Kluga. Edvard Klug, kao igrač i koreograf rumunskog porekla, već punih petnaest godina uspešno deluje na slovenačkoj igračkoj sceni, a beogradskoj publici je višestruko poznat.

Pročitaj više
JelenaS

Težnja za igrom slobodnog tela i duha.

Isidora Dankan se svim svojim životom borila da dokaže kako je sloboda tela u isto vreme i sloboda duha i da je to pravi put ka sreći sveta. Jelena je Isidorin kredo uzela za svoj - za život u slobodi i za slobodu.

Pročitaj više

Članci

Naši članci:


novo