https://www.internationaldancemuseum.com/prikazi2.html/Serbian/

Prikazi baleta

"IZBIRAČICA"

Lidija Pilipenko, na muziku Zorana Mulića

Komičan balet prema litearnom predlošku; baletska melodrama; celovečernji balet. Autorka libreta, rediteljka i koreografkinja: Lidija Pilipenko;
kompozitor: Zoran Mulić;
scenograf: Boris Maksimović;
kostimografkinja:Božana Jovanović
Premijera baleta: 12.04.1997. Balet Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad.

LICA:
Gospodin Sokolović; Jeca, njegova žena; Malčika, njihova kći; Saveta, njihova nećaka; Gospodin Timić, prijatelj porodice Sokolović; gospođa Kata, njegova žena; Milica, njihova kći; mladi ljudi za ženidbu: Branko, Tošića, Štancika; Jova sluga kod Sokolovića i mnogo glasova.....

I čin:1. slika:
Dom porodice Sokolović: Sve bi bilo dobro, ali nije razmišlja Malčika. Baš me nerviraju, dosadni su i mama i tata i moja draga Saveta, pa i sluga Jovan. Baš se pitam: zašto je sve po mojoj volji i zapovesti, odgovora mora biti -... pa zato što ja tako hoću, eto odgovora. Ni muziciranje, ni preobuka, ni uživanje u sebi, ništa ne može zadovoljiti Malčiku do njene smišljene igrarije. Ali eto neplanirane prilike, ushićena je Malčika. Gospodin Štancika elegantan i uglađen uvek rado viđen gost porodice Sokolović. Baš dobra prilika za našu Malčiku, razmišljaju Sokolovići. Ali eto i gospodina Tošice. Zbunjen, ne krije svoju ljubav prema Malčiki. Uz opštu pometnju, bez najave, eto i gospodina Branka. Tri kavaljera, koja uživancija za zabavu i radost, sa smeškom ih posmatra Malčika. Samo ona zna, e baš neću ni jednog, a Branko i ovako voli Savetu i ona njega. O Štanciki i Tošici neću ni da razmišljam, zaključuje Malčika.

I čin:2. slika:
Zabava kod Sokolovića: Sa velikom važnošću i radošću gospođa Jeca i gospodin Sokolović dočekuju veliki broj gostiju na popodnevnu zabavu. Sluga Jovan na usluzi, navikao na zabave i umor posle njih, ali šta je tu je, proživeo je on svoj vek kod plemenitih i dobrih Sokolovića. Nailazak mnogobrojne porodice Timić izaziva opšte ushićenje. Milica, njihova najstarija kći, drugarica Malčike i Savete, i ona je stasala devojka za udaju. Gospođa Kata, vična dobrom raspoloženju, preuzeće kao i uvek glavnu reč, i naravno, odmah primetiti tri mlada gospodina, plan je tu, nije šala imati devojku za udaju. U opštem raspoloženju i igri „ćorave bake“ Malčika će skovati plan da svi vide koga Saveta voli, a i taj lepi Branko, neka se već „izjasni“. Malčika voli Savetu. Dobro raspoloženje dostiže vrhunac. Baš je uspela zabava. Zadovoljni su Sokolovići, ali šta je našoj Malčiki – pitaju se. Pa zar ona ne vidi poglede gospodina Štancike upućene Milici, zar ona ne vidi istinu u Savetinim i Brankovim očima, pa i gospodin Tošica tako odan svojoj ljubavi i našoj Malčiki. Jadni smo ti mi sa našom Malčikom.


II čin: 3. slika:
Soba za počinak Sokolovića: Umorni, brižni, baš zabrinuti oko svoje Malčike, ni san im neće doneti olakšanje. Zabava je uspela, Malčiku svi obožavaju, ali avaj, kada ona ne zna šta može i koga hoće. Ništa im ne vredi prebacivanja i optužbe – mi smo krivi. Malčikine noćne „šetnje“ – na njih su navikli, pa, dete mora i da prošeta, pa i u snu ako joj se tako „prohte“, zaključuju Sokolovići.

II čin: 4. slika:
Sanja Malčika: Zašto plačem, gde su oni koje ja volim, zašto su me svi napustili i zaboravili. Ali Bože, hvala Ti, pa to je bio samo san. Zar Opomena u snu! Kao na javi! Dajem obećanje promeniće se Malčika.

II čin: 5. slika:
Dom Sokolovića: Danas je veliki dan – veliko slavlje. Gospodin Sokolović i gospodin Timić i nekako, ali gospodja Jeca i gospođa Kata – u suzama radosnicama. Nije šala udavati kćeri. I to tri venčanja: Malčike, Milice i Savete. A taj Tošica, otkud to, kakva promena, pitaju se svi. Pa eto odgovora, misli Malčika, ljubav ona istinska.


KOMENTAR: :
Balet je praizvedba po istoimenoj komediji Koste Trifkovića (1843-1875) premijerno izvedena u povodu obeležavanja 125 godina od prvog izvođenja ove komedije na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Libreto je napravljen kao bilans unutrašnjeg govora glavne junakinje (Malčike) i tuđeg govora (roditelja). U toj okosnici priče, koreografija celovečernjeg baleta je sa velikim brojem izvođača, koja dočarava muzikom, scenom, koreografijom i kostimom ambijent vojvođanske bogate srpske familije u XIX veku u gradu. Obilje komičnih scena, naročito u I činu, afirmiše ovaj balet kao komičan, po sadržini bi se mogao svrstati u melodramu (M. Zajcev), ali je to balet sa literarnim predlošku (M. Jovanovič), u koreografskom postupku Lidije Pilipenko i na muziku Zorana Mulića oplemenjenu bačkim folklorom, elementima modernog komponovanja i orkestracije, stilizovanom romskom baladom, a sve u jednoj pitkoj sintezi stvorenoj za igru (Savić, 1997). Balet se može razumeti i kao blaga kritika građanske bogate porodice s jedne strane, i kao pokušaj da potpuno afirmiše nastojanje da literarni predložak može biti dobar okvir i baletu, s druge strane. Koreografski je balet ponudio obilje mizanscenskih rešenja, apsolutno novog i pogođenog koreografskog crteža i rasporeda igara, scena i solističkih ekspozicija, naročito u I činu (M. Jovanović). Baleti Večiti mladoženja (1987), Izbiračica (1997), Mileva Marić (2012) čine uspešan niz baletskih dela zasnovan na vojvođanskoj kulturnoj baštni.

Literatura Jovanović, Milica, Najzad „Izbiračica“, Politika, Beograd, 15.04.1997. (objavljeno u Pozorištu, god. LXIV, 1996/97, Novi Sad, br. 8/9/10, april-jun 1997, s. 7).
Savić, Svenka, Izbiračica: Trojstvo stvaralačkih darova, Dnevnik, Novi Sad, 17.04.1997, s. 14.
Krčmar, Vesna, Izbiračica, Balet prvih pedeset godina (1950-2003), Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 2004., s. 92-93.
Savić, Svenka, Zašto su važne praizvedbe? Pozorište, god LXIV, 1996/97, Novi Sad, br.879710, april-jun 1997, s. 3.
Zajcev, Milica, Baletska melodrama, Pozorište, god. LXIV, 1996/97, Novi Sad, br. 8/9/10, april-jun 1997, s. 8-9.
Zdravković, Mirjana, Bidermajer portreti (odlomak iz kritike), Pozorište, god LXIV, 1996/97, Novi Sad, br.879710, april-jun 1997, s. 9.


ZAPISI PREDSTAVE (VIDEO i ELEKTORNSKI)
Za TV Novi Sad (školski program) Eva Nađ dokumentovala proces stvaranja predstave Izbiračica;
promovisano na konferenciji za štampu u SNP (9.04.1997: najverovatnije nije sačuvano u arhivi TV Vojvodina).
Snimak predstave se čuva u arhivi Baleta SNP (bez posebne odrednice).


Svenka Savić


Prikazi baleta