https://www.internationaldancemuseum.com/tim.html/Serbian/

Naš tim


Dr Svenka Savić

Srpska lingvistkinja i profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu. Objavila je velik broj knjiga i naučnih radova o upotrebi jezika u grupama koje u društvu imaju manju moć; Bila je članica ansambla Baleta SNP, usavršavala se u Lenjingradksoj baletskoj školi (1967-1968).

Saznaj više

Dr Vera Obradović

Rođena je u Beogradu. Pohađala je baletsku školu »Lujo Davičo (1974 – 1981)«. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za Andragogiju. Na poslediplomske studije Univerziteta umetnosti, smer Teorija umetnosti i medija.odbranila magistarsku tezu:»Maga Magazinović: umetnost plesa i žensko pismo«...

Saznaj više

Dr Nadežda Mosusova, Beograd, Srbija


Dr Nadežda Mosusova, rođena 4. avgusta 1928. završila je gimnaziju i muzičke studije u Beogradu (Odsek za kompoziciju i dirigovanje, 1953), zatim radila godinu dana kao pijanista-korepetitor baleta u pozorištu baleta „Boško Buha“. Pet godina je provela u beogradskoj Srednjoj muzičkoj školi „Stanković“ kao nastavnica teorijskih predmeta. Od 1959. godine do penzije u Muzikološkom instititutu SANU. Poslednjih 16 godina službe radila je napordo na Muzikološkoj katedri fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao honorarni profesor za Opštu istoriju muzike. 1970. godine odbranila je disertaciju sa temom iz srpskog muzičkog romantizma na Katedri za muzikologiju filozofskog fakulteta u Ljubljani.... S

Saznaj više

Mr Dragana Martinović
Beograd, Srbija


Magistar teorije umetnosti i medija, zaposlena je u Zavodu za proučavanje kulturgog razvitka, radi kao istraživač/ viši stručni saradnik. Završila je filozofski fakultet u Beogradu, odsek: istorija umetnosti; Interdisciplinarne postdiplomske studije, Univerzitet umetnosti u Beogradu, odsek: teorija umetnosti i medija...

Saznaj više

Dr Ana Vuković Zemun, Beograd, Srbija

Fakultetsko obrazovanje je stekla na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kao diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture 2007. godine.
Doktorski umetnički rad na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu odbranjen je 2019.godine, na studijskom programu Primenjena umetnost i dizajn, uže umetničke oblasti unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja.

Saznaj više

Iva Ignjatović, Beograd, Srbija1997. godine završila Srednju baletsku školu Lujo Davičo u Beogradu-1997./98. postaje član ansambla baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Igra u celokupnom baletskom repertoaru. Član je predsedništva Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Saznaj više

Bratislav Bojić, Beograd, Srbija

Živi i radi u Beogradu, Pasionirani ljubitelj umetnosti, otud i ovde. Profesionalno se bavi IT-om, pozitivan i timski orijentisan. Bavi se i Web dizajnom i programiranjem. HTML, CSS, JQUERY, WORDPRESS, ADOBE, PS-CC, ADOBE ILLUSTRATOR-CC, DW-CC, ADOBE FLASH PROFESSIONAL CS6...

Saznaj više

Ms dr Dara Milovanovic
Head of Department
Assistant Professor
Department of Music and Dance , Nicosia, Cyprus

Je docent je plesa i voditeljica katedre za muziku i ples na University of Nicosia na Kipru. Dara predaje studije kontekstualnog plesa, plesnog istraživanja, savremenu plesnu tehniku i jazz ples. Doktorirala je iz studija plesa na Kingston Univeristy u Londonu.

Saznaj više


Ličnosti

sl
Jelena Poljakova

1884-1972, prva solistkinja Marijinskog teatra u Petrogradu. Velika je uloga i Margarite Froman, solistkinje Boljšog teatra, koja je doprinela i kao koreografkinja i kao pedagoškinja, kao i Klaudije Isačenko. Upravo one postavile su prve baletske tačke na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1923.

Nina Vasiljevna Kirsanova

Njena karijera trajala je pune četiri decenije, a posle silaska sa scene nastavila je sa pedagoškim radom. U poznim godinama završila je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u sedamdesetoj čak i magistrirala.

Marina Olenjina

1907 - 1963, sa grupom ruskih igrača, stiže u Novi Sad gde osniva balet 08.marta1950.god. Prva pedagoškinja i šefica baleta SNP-a. Kao pedagoškinja sa mnogo elana gradi ansambl, sa kojim ostvaruje mnoge predstave koje se i danas pamte.

maga
Maga Magazinović

Bila je:
Začetnica slobodne igre u Srbiji, prva žena novinarka u "Politici"..., uvek medju prvima i ona koja je menjala odnose u društvu.

smiljana
Smiljana Mandukić

Bila je:
Istaknuta igračica, pedagoškinja, koreografkinja i jedna od pionirki savremene igre u Srbiji.

Dimitrije Parlić

1916-1986
Dimitrije Parlić rođen je u Solunu i jedan je od naših najpoznatijih baletskih igrača i koreografa. Pohađao je Glumačku školu u Beogradu, Beču i Bernu. Bio je solista u Narodnom pozorištu Beograda, a zatim šef baletskog ansambla i koreograf, direktor baleta Državne opere u Beču i u direktor Rimskoj operi.

Milorad Mišković

1928.-2013.
Kada vam Pariz da ime(Cvet Pariza-Princ Igre) i kada vas usvoji,to je siguran znak da ste ostavili duboke brazde po njegovim širokim bulevarima...

Dušanka Duška Sifnios

Ostavila je dubok trag na našoj, evropskoj i svetskoj sceni. Učenica Nine Kirsanove.– Usavrsavala se u Rusiji i Londonu.balerina1